Képes beszámoló a 89. Ünnepi Könyvhétről


Budapest, Vörösmarty tér, 89. Ünnepi Könyvhét, 2018. június 9., Oroszlános kút és olvasó emberek, hátérben könyves standok és napernyők.

Szeretem a Vörösmarty teret. Könyvhét idején pedig különösen, mert olyan, mint egy színes, zajos, könyvszagú szauna. A melegtűrő-bibliofil létformák szívének kedves. Kivéve, amikor...

Budapest, Vörösmarty tér, 89. Ünnepi Könyvhét, 2018. június 9, Oroszlános kút mellett díszes kandeláber, a lámpaoszlop felett borult, felhős, esős ég.

Ha Könyvhét, akkor eső!

Ez lehetne a rendezvény szlogenje. Nagyon együttéreztem azokkal, akikről tudtam, hogy éppen kinn áznak, főleg, amikor a sűrű eső minden egészkor, amikor a dedikálók váltották egymást, külön figyelmességként fel is erősödött. Egyúttal elismerés a fénysebességű ki- és bepakolás világbajnokainak és a fóliákról vizet kívánt irányba, könyvet nem áztatva lelöttyintő NBA-szintű súlypontemelkedőknek.

Én idén mázlista módon mindig pár perc híján elkerültem a megázást. Sőt, ilyen gyönyörű napos órákat fogtam ki.

Budapest, Vörösmarty tér, 89. Ünnepi Könyvhét, 2018. június 9., Könyvmolyképző Kiadó standja, kék és sárga napernyő, napsütés, tükröződő napsugarak.

Szombaton határozott céllal mentem ki, a Macskamuzsika című antológia könyvbemutatójára. Nagy élmény volt a könyvben szereplő hetvenhét magyar esti mese szerzőivel találkozni és dedikálni. 

Budapest, Vörösmarty tér, 89. Ünnepi Könyvhét, 2018. június 9., a Cerkabella kiadó Macskamuzsika, 77 magyar esti mese című kötetének dedikálása.
 (Fotó: Cerkabella kiadó)

A bemutatón felolvasott részletek alapján máris vannak kedvenc mesék, a könyvben alapból meggyőző mennyiségben szereplő macskák száma pedig az én példányomban további eggyel nőtt, Kismarty-Lechner Zitának köszönhetően.

 Budapest, Vörösmarty tér, 89. Ünnepi Könyvhét, 2018. június 9., A Macskamuzsika, 77 magyar esti mese című kötetben Kismarty-Lechner Zita rajza.

Vasárnap jóval kisebb volt a tömeg, könnyebb volt rendesen körbenézni is. Volt könyvbringa...

Budapest, Vörösmarty tér, 89. Ünnepi Könyvhét, 2018. június 10., book bike mobil könyves stand.

... lila ruha hölgymentesen ...

Budapest, Vörösmarty tér, 89. Ünnepi Könyvhét, 2018. június 10., Az elveszett tárgyak őrzője lila könyves ruha és az Athenaeum kiadó zsákbamacskája.

... békésen megfigyelő fénylények ...

Budapest, Vörösmarty tér, 89. Ünnepi Könyvhét, 2018. június 10, C&A áruház kivilágított próbababái állnak az épület ablakában, alattuk könyves stand.

... és installáció szuper írókkal, amivel az volt az egyetlen gond, hogy ott rajzottak a szárnyashangyák, és míg az ember gyanútlanul belefeledkezett Paul Auster tekintetébe, kegyetlenül megszállták. Még órákkal később is vadásztam ki a hajamból példányokat.

Budapest, Vörösmarty tér, 89. Ünnepi Könyvhét, 2018. június 10., Európa Könyvkiadó installációja, Cseh Tamás, Beren és Lúthien, Paul Auster, stb.

És persze volt Cirrus is, egyrészt a tűzfalon, másrészt a standon. Egyszerre! (ez ilyen kvantum-izé nála szerintem.)

Budapest, Vörösmarty tér, 89. Ünnepi Könyvhét, 2018. június 10., Könyvmolyképző stand, Cirrus a tűzfalon és más gyerek- és ifjúsági könyvek.

Délben pedig kezdődött a dedikálás.

(akárcsak fél évvel ezelőtt a könyvbemutató, mert Cirrus úgy látszik, a vasárnap deleket vonzza, talán ez is ilyen kvantum-izé, mert ez a legmagasabb húsleves-rántottcsirke együtthatójú időpont a héten, a hétfő reggelekhez konvergáló otthonról kimozdulási potenciállal ötvözve.)

Ennek ellenére jöttek emberek, amit ezúton is köszönök nekik.:)

Budapest, Vörösmarty tér, 89. Ünnepi Könyvhét, 2018. június 10., Könyvmolyképző stand, Ecsédi Orsolya dedikálja Cirrus a tűzfalon című könyvét.

Együtt dedikáltam Novák Vicával és K. László Szilviával, az üresjáratokban tudtunk beszélgetni is egy kicsit. Aztán egyszer csak beindultak az emberek, és a békés ücsörgésnek vége szakadt. A kézírásom még mindig sírnivaló, ezért különösen értékeltem, amikor az egyszermár  totál olvashatatlanra elkövetett „szeretettel” helyet már eleve „ooenhoheee”-t kértek. (<3)

Budapest, Vörösmarty tér, 89. Ünnepi Könyvhét, 2018. június 10., Könyvmolyképző stand, Ecsédi Orsolya dedikálja Cirrus a tűzfalon című könyvét.

Szóval jó volt. Kaptam sok kedves szót, elismerést, és egy kis növénykét még kisebb cserépben. Azért attól tartok, még igen sokat kell dolgoznom, ha egy távoli napon olyan hosszú sort szeretnék látni, mint az utánunk dedikáló író, akinek különösen nagy szeretettel adtuk át a helyünket egy óra múlva.

Budapest, Vörösmarty tér, 89. Ünnepi Könyvhét, 2018. június 10., Könyvmolyképző stand, Csukás István (Süsü, Pom Pom, Mirr-Murr, stb) dedikál.

A kora délután könyvek böngészésével és beszélgetéssel telt. Meglátogattam például Kiss Judit Ágnest a dedikálásán, molyokkal találkoztam, ücsörögtem a Hard Rock Caféban, sőt, a WAMP-ra is benéztünk.

Budapest, Vörösmarty tér, 89. Ünnepi Könyvhét, 2018. június 10., könyves standok és olvasók, kilátás a Deák tér irányába.

Hazafelé menet egy perccel azelőtt léptem be a Deák téren a metróba, hogy leszakadt az ég. Nem magamat féltettem, én megszáradok, de egy ázott könyv szegény soha nem lesz a régi. Mert minden programja, találkozása és meglepetése tetszett ennek a Könyvhétnek is, de azért mindenekelőtt...

Budapest, Vörösmarty tér, 89. Ünnepi Könyvhét, 2018. június 10., színpad az Oroszlános kút mellett, állványzat és Olvasó vagyok molinó.

Megjegyzések