Álljon meg egy novellára! díjátadó

A határidő lejárta előtt pár nappal tudtam meg, hogy 2018-ban is kiírták azt a pályázatot, ami miatt tavaly azt a sok jó novellát olvastam a busz- és villamosmegállókban kék plakáton.
(Köztük volt például a Cirrus a tűzfalon szerkesztőjének, Tolnai Pankának az írása is, csak mondom, ilyen novellanehéz team voltunk így retrospektíve, bár ezt akkor még nem sejtettük...:))

Nem állítom, hogy ne szólt volna néhány jelentéktelen apróság a pályázás ellen. Ilyenek, mint például hogy még sosem írtam olyan novellát, ami legalább nyomokban komoly, tehát nem paródia, stílusgyakorlat vagy teljesen elborult. Felnőtteknek egyébként sem nagyon szoktam írni, legfeljebb verseket, azok is „szokatlan hang” és „megőrizte játékosságát” minősítésűek (igen, szóval infantilis). Ráadásul egy darab regény- és mesepályázaton kívül (helló, Aranymosás) még soha, sehová nem küldtem semmit.

És itt jönnek a képbe utóbbi kedves szokásom aláásói (helló, szövegjobbítók, ti tehettek mindenről<3). Mert ők olyanok, hogy módszeresen felbiztatnak mindenféle... küldözgetésre. Ők mondták persze a pályázatot is. És megakadt valahol mélyen az agyamban, mert másnap hazafelé menet, a 16-os buszon, amikor a szemem elé került az a kicsi, egyáltalán nem hivalkodó, nem is igazán reklámnak tűnő Lakásétterem-tábla, azonnal összeállt a fejemben a történet. Otthon már csak le kellett írni.

Ecsédi Orsolya Lakásétterem című novellája, első helyezett a JCDecaux Álljon meg egy novellára! 2018. évi pályázatán.
Ezek után eléggé meglepett a levél, hogy bekerültem az első húsz közé.
A díjátadó a Magvető Caféban volt, ahol már sok jó programon jártam (például ezen, helló, molyok). Elsőként Samu Tímea, a JCDecaux Hungary vezérigazgatója beszélt a pályázatról (3800 novella, döbbenet!), Grecsó Krisztián, a zsűri elnöke pedig a novellákból levonható általános tapasztalatait osztotta meg velünk, és ő is kiemelte, hogy ez volt a magyar irodalmi pályázatok történetének egyik legnépszerűbbike.

Mind a húsz nyertes megkapta a plakátját teljes életnagyságban, aztán kihirdették az első három helyezettet. Épp azon gondolkodtam, hogy gyerekként mennyire tudtam drukkolni, hogy hátha benne leszek, most pedig eszembe sem jut ilyesmi, és ez vajon az érettség vagy a hülyeség jele, amikor bemondták a nevemet. Első helyezett. Mindenki gratulált, én meg igyekeztem nem nagyon fura képeket vágni (részleges sikerrel).

Nagyjából akkorra sikerült magamhoz térni, amikor Mácsai Pál felolvasta az első három novellát. Na, az nagyon jó volt. Mindig meglepődöm, amikor valaki igazán profin olvassa fel egy írásomat. Kicsit olyan érzés, mintha én is akkor érteném meg teljesen, hogy mit sikerült leírni, és van olyan is, hogy lesz neki egy második jelentése, amit mintha az én szórakoztatásomra találna ki valaki ott helyben. Nagyon klassz, élvezzétek ti is.Grecsó Krisztián mondott pár szót (pár hasznos szót!) a novellámról, aztán fotózkodtunk a plakáttal és megküzdöttünk a Nagy Kék Leleplezőlepellel (szintén részleges sikerrel).

Íme pár fotó az eseményről, az összes Gordon Eszter munkája.

Itt épp rám szóltak, hogy ugyan vegyem ki a képemből a plakátot, és akkor látszani fogok.

A JCDecaux Álljon meg egy novellára! 2018. pályázatának díjátadója a Magvető Caféban, Samu Tímea, Ecsédi Orsolya, Grecsó Krisztián.

Itt épp átadták az első díjat, teljes agyi rendszerlefagyás van, ami az arcidegeimre is átterjedt.

A JCDecaux Álljon meg egy novellára! 2018. pályázatának díjátadója a Magvető Caféban, Samu Tímea, Ecsédi Orsolya, Grecsó Krisztián.

Itt  Mácsai Pál olvassa fel a nyertes novellák egyikét (szerintem pont a Lakáséttermet).

 A JCDecaux Álljon meg egy novellára! 2018. pályázatának díjátadója a Magvető Caféban, Mácsai Pál olvassa fel a novellákat.

Itt leleplezzük a prototípust.

A JCDecaux Álljon meg egy novellára! 2018. pályázatának díjátadója, plakát (Lakásétterem) Astoriánál, Grecsó Krisztián, Samu Tímea, Ecsédi Orsolya.

Itt az instrukciónak megfelelően önmagamra mutatok.

 A JCDecaux Álljon meg egy novellára! 2018. pályázatának díjátadója, plakát (Lakásétterem) Astoriánál, Grecsó Krisztián, Samu Tímea, Ecsédi Orsolya.

Itt pedig elolvashatjátok mind a húsz novellát, amely hamarosan plakát formájában is elárasztja Budapest és a megyeszékhelyek megállóit. Én már megtettem, szerintem nagyon érdemes.

Update:
A Cultura kulturális magazin interjúja
A budapestvideo.hu kisfilmjeMegjegyzések