Mit csinálnak a tanárok nyáron? (tudományos értekezés)

Kedves gyerekek, biztos sokat gondolkodtatok már azon, mivel tölthetik tanáraitok a szünidőt. Mi történik velük, miután létezésük egyetlen értelme – azaz TI! – otthagyjátok őket élőhelyükön, az üres iskolában? Magányosan róják a kihalt folyosókat? Korgó gyomorral túrják fel a menzát ottfelejtett kiflivégek után kutatva? Nos, a tudomány végre választ talált kínzó kérdéseitekre!
A tanárok természetesen nyári álmot alszanak. Ez logikus. Mivel semmi dolguk, a természet így gondoskodik arról, hogy kipihenjék magukat őszre, amikor megint lesz. A bizonyítványosztás után behúzódnak barlangjukba, és mély álomba merülnek. A kisebb termetű tanároknak az öltözőszekrények és a tornaszertárak is megteszik.
A nyári álmot alvó tanárokat a horkolásukról lehet felismerni. A horkolás erőssége alapján megkülönböztetünk közönséges-, fülrepesztő-, és természetismeret-tanárokat. Noha időről-időre felröppen a hír, hogy éber tanárt láttak a nyár közepén flangálni, ezeket a pletykákat vissza kell utasítanunk. Az egyetlen hiteles strandi tanár-észlelés 1582-ből származik, és csak egy meggondolatlan munkahelyváltás okozta. A tanár, amikor látták, épp nem volt tanár, de hamarosan visszahúzta a szíve a lángossütőből az iskolába, így a következő nyarat már ő is végigaludta, mint a parancsolat.
A tanár normál esetben az augusztus 20-i tűzijáték hangjára ébred nyári álmából. Nyújtózik, és kimegy a barlangja elé. Ha túl hosszú az árnyéka, visszakucorodik, és durmol tovább. Szerencsére a tűzijátékot sötétedés után szokták kezdeni, szóval ennek elég kicsi a veszélye.
A tanár nyári álma alatt a testsúlya huszonöt százalékát elveszíti (elsősöknek és matek órán pad alatt olvasóknak: ez a negyede). Ezért amikor előbújik, úgy néz ki, mint egy összekuszált fejű partvis. Kivéve, ha kopasz. Akkor úgy, mint egy behajtani tilos tábla. Ilyenkor veszélyes megzavarni a táplálkozásában. Igaz, még nem érkezett hír arról, hogy egy tanár gyereket evett volna, de mi, tudósok úgy gondoljuk, hogy jobb félni, mint megijedni. Ha frissen ébredt tanár kerül az utunkba, jobb, ha van nálunk egy sajtburger.
A szünidőből hátralévő néhány napot a tanár a környezete felfedezésével tölti. Meglepve tapasztalja, hogy megint más vonalon jár a villamos, és drágább lett a tej. De nincs sok ideje csodálkozni, mert szeptember 1-jén visszakapja a valódi életét, és hamarosan el is felejti, hogy milyen szomorú volt a gyerekek nélkül.Fotóillusztráció meséhez, kilátás egy barlang bejáratából a napfényes nyári erdőre, a barlang szájánál elszáradt falevelek és fából készült ajtó.

Megjegyzések