Kívánság

- A halász teljesítette az aranyhal kívánságát, és boldogan éltek, míg meg nem haltak. Itt a vége, fuss el véle.
- Még egyet, anya!
- Alvás!
- Jaj, ne már! A múltkori mesének is ez volt a vége.
- Alvás! Látom a kopoltyúidon, hogy majd leragadnak.
- Ez dedósoknak való mese! Már nem hiszek a halászban!
- Utoljára szólok, alvás! Holnap iskola.
- Nem igazság... – sóhajtott Blup, de nem tiltakozott tovább. Engedelmesen befúrta magát az iszapba, és lehunyta a szemét.
Nem tudott elaludni. Zavarta a nádas susogása, zavarta a molnárkák cikázása, de még a víz csobogása is zavarta.
Ikrakora óta hallgatta ezeket a meséket, akárcsak a többi kis aranyhal. Bízott benne, hogy egy napon találkozhat a halásszal, és az teljesíti a kívánságát. De ahogy nagyobb lett, szép lassan kiderült, hogy igazából a szülei sem találkoztak sose a halásszal. Sem a tanárai. Sem a szomszédai.
Még hogy halász! Sose látta senki! – duzzogott magában. Egyik oldaláról a másikra fordult, de csak nem jött a szemére álom.
Végül, amikor már mindenki más aludt, kimászott a puha iszapágyból.
- Teszek egy kört az öbölben – gondolta. A Hold fénye bevilágította az alvó hínármezőt. A levelek álmukban végigsimították Blup oldalát, amikor átúszott közöttük.
Az öböl torkolatánál kidugta az orrát. Még sose járt odakint. A nyílt víz tágasnak és fényesnek tűnt, mint egy kivilágított autópálya. Egyáltalán nem félelmetesnek.
Blup összeszedte minden bátorságát, és kiúszott.
Mintha egy idegen bolygóra tévedt volna. Az otthonos iszapot sziklák váltották fel. Az áramlatok olyan erősen sodorták, hogy Blup a világ leggyorsabb halának érezte magát.
- Blup a belső pályán előz, és már nem lehet elvenni tőle a győzelmet! Blup a világbajnok! – bugyogta, és nagyon élvezte a suhanást.
Az sem nyugtalanította, amikor hatalmas árnyék borult rá. Azt hitte, csak egy felhő úszott a Hold elé. Türelmesen várta, hogy kiderüljön az ég, és folytathassa az útját.
De a sötétség kitartott. Komor derengés telepedett a kövekre. A víz alatti barlangok szája feketén tátogott. A meder most kopárnak és fenyegetőnek tűnt.
Blup összezavarodott. Már azt sem tudta, merre van előre.
Lassan emelkedni kezdett, hátha a felszínen többet lát.
A feje feletti felhő nem mozdult. Úgy festett, mintha nem is a levegőben úszna, hanem a vízen.
Blup szíve majd kiugrott az ijedtségtől, amikor valami az uszonyához ért. Aztán egy erős rántás, és már ott is fityegett egy madzagból hurkolt, apró hálóban.
Rettentően megijedt. Rémülten kapkodta a levegőt, de alig jutott valami kevés át a kopoltyúján. Eszébe jutott a régi mese a levegőbe fulladásról, amivel a dajkahalak riogatták a túl ugribugri ivadékokat. Ettől csak még jobban pánikba esett.
Hát még, amikor egy kérges kéz megragadta az oldalát.
- Na, te nyamvad nudli! Veled se lakok jól – dünnyögte valaki, aztán hozzátette, hogy már az éjszakai orvhalászat sem a régi, és ha így megy tovább, felkopik az álla.
Blupnak fogalma sem volt, milyen lehet az az orvhal. De annyit így is felfogott, hogy a mese, amit annyira unt, hogy majd kihullottak a pikkelyei tőle, mégis igaz.
Aztán meglátta a kézhez tartozó arcot is. Csapzott bajusz, csíkos sapka, vastag keretes szemüveg.
A halász!
Blup mindig is ilyennek képzelte. Csak bámulta, és szokatlan melegséget érzett a szívében. Végre megtalálta!
- Hiszek benned – nyögte utolsó lélegzetével.
A halász szeme kikerekedett. Aztán szipogni kezdett.
- Úristen, köszönöm! Köszönöm! – nyögte, és megcsókolta Blupot. – Ezt még soha, senki nem mondta nekem!
Óvatosan megsimogatta Blupot, aztán visszadobta a vízbe. Pont idejében, mert Blupnak már csak ez az egy kívánság járt a fejében.
Blup a boldogságtól cikkcakkban úszott haza, és élete végégig kitartott azon állítása mellett, hogy nem csak zöldségeket álmodott a teliholdtól, hanem a halász tényleg teljesítette a kívánságát.
A halász pedig felhagyott az orvhalászattal, és filmrendező lett Hollywoodban. Most ő csinálja azt a rengeteg szuperhősös filmet.Illusztráció modern állatmeséhez, kék-zöld pikkelyes, piros csíkos sálas aranyhal úszik az éjszakai, csillagokat tükröző vízben a halász felé.

Megjegyzések